Zó word jij een betere baas

Het is best moeilijk om een leiderschapsstijl aan te nemen. Als je een collega bent dan zit je op dezelfde ooghoogte als het ware. Maar als baas kijken mensen naar je op, maar ze zijn ook eigenlijk een beetje bang voor je. Hoe kan je er nou voor zorgen dat mensen zich fijn en veilig voelen binnen het bedrijf? En niet alleen dat, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat het bedrijf zo productief mogelijk werkt. Hoe heb je daar invloed op als baas? Naast dat je trainingen en advies bij bureaus als Essenburgh kan krijgen, zijn hier nog wat tips.

1.   Trainingen en cursussen

Het is soms lastig om trainingen en cursussen aan te bieden omdat je mensen niet wil forceren om iets te gaan doen in hun vrije tijd. Maar het kan het team ook dichter bij elkaar brengen. Ook kan het ervoor zorgen dat mensen tijd en moeite stoppen in de groei van het bedrijf en in zelfreflectie. Natuurlijk kan je als baas zelf het goede voorbeeld geven door leiderschapstraining te nemen. Zo kan jij ook laten zien aan je team dat je open staat voor verandering.

2.   Consequent

Het is net als ouder, als baas ook belangrijk om erg consequent te zijn. Probeer goed stil te staan bij wie jij bent als persoon en wat je sterke en zwakke kanten zijn. Door je sterke kanten in te zetten op momenten waarop er stress heerst in het kantoor, verdien je het respect van je team. Door je zwakke kanten te uiten en te laten weten dat je ook niet perfect bent, zal het team je meer gaan tolereren.

 

3.   Complimenten

Als laatste is het uit onderzoek gebleken dat mensen veel beter werken als ze complimenten krijgen dan als ze kritiek krijgen. Dit kan even spannend zijn, zeker omdat we graag controle uitoefenen en willen dat mensen dingen beter doen. Maar heb vertrouwen in je team. Je wilt dat vertrouwen overigens ook van hen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *