Zo kan je met jouw auto zuiniger rijden

We willen allemaal een steentje bijdragen aan het verbeteren van alle milieuproblemen. Dit kan je doen door afval te scheiden, je huis te isoleren, zonnepanelen te installeren, etc. Er zijn tientallen manieren hoe jij kan helpen, en  een van die manieren is zuiniger rijden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een Mercedes zal nooit zo zuinig gaan rijden als een kleine Suzuki, maar elke auto kan zuiniger rijden. Om jou op gang te helpen hebben we een aantal tips voor jou.

Bespaar met de juiste bandenspanning

Heb je tijdens het behalen van je rijbewijs ooit uitleg gehad over je bandenspanning, maar er verder nooit naar gekeken? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlanders rijdt op te zachte banden. Zachte banden produceren niet alleen meer geluid, ze slijten ook nog eens sneller en zorgen ervoor dat de auto meer brandstof verbruikt. Controleer de bandenspanning één keer per maand en dit probleem is zo opgelost!

Rijd de tank zoveel mogelijk leeg

Als je met een volle tank rijdt heb je extra kilo’s mee. Dit zorgt er voor dat je minder zuinig rijdt en dat is zonde. Ga dan ook pas tanken als de zoveel mogelijk leeg is. Hoe leger de tank, hoe zuiniger je rijdt. Als het rode lampje gaat branden kan je nog ongeveer 50 kilometer doorrijden. Dit is vaak lang genoeg om naar huis te rijden en/of een goedkope benzinepomp te vinden.

De roetfilter/katalysator vervangen

De meeste vervuiling van een auto is hetgeen dat uit de uitlaat komt. Dit wordt geregeld door de katalysator of de roetfilter. Als dit naar behoren werkt komen er weinig roetdeeltjes uit de uitlaat en voldoet je auto keurig aan de Europese emissie-eisen. Na een tijdje komt de roetfilter echter helemaal vol te zitten en dan is het tijd om er iets aan te doen.

Je kan de roetfilter vaak legen, maar als je te lang hebt gewacht moet je waarschijnlijk de roetfilter vervangen. Dit is vaak een grote klus en het is daarom misschien beter om de roetfilter te verwijderen en te vervangen voor een katalysator. Het verschil tussen een roetfilter en katalysator is dat de laatstgenoemde de roetdeeltjes omzet in stikstof waterdamp en koolstofmonoxide, waardoor het een stuk minder schadelijk is voor het milieu. Een katalysator aanschaffen is ook verstandig voor het lange termijn, Bij het recyclen kan namelijk 90% opnieuw gebruikt worden.

Anders rijden

Ook tijdens het rijden kan je veel brandstof besparen. Zo bespaar je veel brandstof met rustig rijden en op tijd het gas loslaten als je een rood stoplicht aan ziet komen. Ook het snel opschakelen en zo laat mogelijk terug schakelen helpen enorm bij zuiniger rijden. Een andere tip is om de motor af te zetten als je even stilstaat, bijvoorbeeld bij een openstaande brug of in de file.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *