Zo herken je een lek in je dubbel glas

In deze tijd waar duurzaamheid erg belangrijk is, kan je niet achterblijven met enkelglas. Dubbel glas is een echte toevoeging om jouw huis te verduurzamen. Dubbel glas is een glassoort die bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouw gevuld met lucht of isolerend edelgas. Er kan een lek ontstaan in het dubbel glas en dit kan nadelige gevolgen hebben. Ben je benieuwd hoe dit kan ontstaan en hoe je het kan herkennen? Lees dan verder en kom erachter!

Hoe ontstaat een lek?

Een lek in het dubbel glas kan ontstaan door een loslatende verbinding tussen de twee glasplaten en de afstandshouder. In de normale situatie is de lucht tussen de afstandshouders en het glas schoon en droog. Wanneer hier water tussen komt, is er een lek en kan het nadelige gevolgen hebben. Vaak kan dit voorkomen worden door de rand af te dichten met kit.

Oorzaken

Een lek in het dubbel glas kan door verschillende dingen komen. Het kan zijn dat het in productiefout is gegaan en het een fabricagefout is. Een andere oorzaak kan zijn, dat de glaszetter een plaatsingsfout heeft gemaakt. Tot slot kan ook slijtage de oorzaak zijn. Dubbel glas gaat gemiddeld dertig jaar mee en moet daarna vervangen worden. Als er binnen tien jaar problemen voordoen heb je recht op nieuw dubbel glas.

Hieraan herken je een lek

Het kan voorkomen dat er condens in het dubbel glas zit. Dit wordt pas problematisch als deze condens blijft zitten en het uiteindelijk een witte waas wordt. Dit wordt ook wel blindslag of lekslag genoemd. Je kan blindslag herkennen als er vocht tussen de twee platen zit. Het kan ook voorkomen dat er een witte of blauwe waas ontstaat als gevolg van kalkaanslag. Ook als je ronde witte afzettingen vindt tussen het raam wijst het op een lek.

Gevolgen

Als je ervan overtuigd bent dat er een lek zit, moet het glas vervangen worden. Als je het glas te lang laat zitten kan het nadelige gevolgen hebben, zoals: belemmerd zicht, slechte isolerende werking en een hoge vochtigheidsgraad in huis. Het vervangen van het glas heeft geen spoed, maar het is wel verstandig om het gelijk op te lossen.

Laat je adviseren!

Nu je weet waar je op moet letten kan je vroegtijdig een lek herkennen in het dubbel glas. Twijfel je of je een ruit hebt in huis waarbij dit het geval is? Neem dan contact op met de Glasgigant. Zij kunnen je adviseren en helpen met nieuw glas uitzoeken als het vervangen moet worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *