Wijs met water? Zorg voor je afvoer!

Wanneer je er niet meer op kunt vertrouwen, pas je die aan of vervang je hem in zijn geheel. Die klus kun je geheel zelf opknappen!

Uiteraard bestaan er vaklui die hiervoor hun hand niet omdraaien. Daar kun je ook absoluut op vertrouwen om deze klus naar alle tevredenheid te klaren. Maar dat kost extra geld en het is helemaal niet zo moeilijk om onderdelen van je hemelwaterafvoer te vervangen. De componenten, zoals regenpijpen en afvoergoten, zijn relatief goedkoop. En op maat maken is een peulenschil, met dergelijke eenvoudig te bewerken materialen! Kortom, genoeg redenen om deze klus helemaal zelf aan te pakken.

Alsnog is enige vorm van instructie dan wel zo fijn. Zolang je betrouwbare materialen en passende onderdelen tot je beschikking hebt, is er niks aan de hand. Enig gevoel voor techniek en de afwezigheid van een tweede linkerhand zijn flinke bonuspunten. Ja, check? Lees dan snel verder om te leren hoe je je hemelwaterafvoer aanpast!

Hoe zet ik een dakgoot in elkaar?

Dat is deels afhankelijk van de methode. Want in het ene systeem kun je de kunststof onderdelen aan elkaar klikken, terwijl bij het andere alleen verbindingen met bijbehorende lijm kunnen worden gemaakt. Dit is puur een persoonlijke keuze; de afwezigheid van lijm wil namelijk niet zeggen dat de constructie niet stevig zal zijn. Maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat alle componenten bij hetzelfde systeem horen, anders ben je nog verder van huis!

Dakgoot maat

Je zult bij het uitzoeken van je dakgoten merken dat er diverse afmetingen zijn waar je uit kunt kiezen. Eigenlijk is dit helemaal geen keuze; de breedte van de goten die je nodig hebt zijn gebaseerd op het totale oppervlak van je dak. Door voor het juiste formaat te kiezen, weet je zeker dat je afvoer alle neerslag kan verwerken. In de onderstaande tabel hebben we het oppervlak en de bijpassende formaten tegenover elkaar gezet.

  • 60 m² à               100 mm mast- of bakgoot
  • 100 m² à             125 mm mast- of bakgoot
  • 130 m² à             150 mm mast- of bakgoot
  • 150 m² à             180 mm mast- of bakgoot

Verdere benodigdheden

Nog even een kleine opsomming van alle onderdelen waar je afvoer uit zal gaan bestaan:

  • Dakgoot
  • Regenpijpen
  • Gootbeugels – om de goten mee aan het gebouw te bevestigen; tussen twee gootbeugels mag maximaal 50 cm dakgoot zitten
  • Eindstukken
  • Uitloop – verbindingsstuk tussen de dakgoot en de regenpijp
  • Verbindingsstukken – hiermee bevestig je meerdere stukken dakgoot aan elkaar
  • Een regenton waarin je het opgevangen water verzamelt

Waar moet ik verder op letten?

Er mogen geen verschillen optreden tussen de diverse onderdelen. De aansluiting moet perfect zijn! Hiermee bedoelen we niet een discrepantie tussen lijm- en klikverbindingen maar de diameters van de componenten. Die moet altijd volledig kloppen. En om er zeker van te zijn dat al het water weg zal lopen, heb je om de acht meter goot een stuk regenpijp nodig. Weet je dat ook.

Veel succes alvast!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *