Welke vloerbedekking past bij mij?

De vloer vormt letterlijk de basis voor een prettige sfeer in huis. Je vloer bepaalt immers voor een groot gedeelte je interieurstijl. Het is dus belangrijk om te weten welke vloerbedekking bij je past. Laat daar nou net in veel gevallen het grootste probleem zitten. Nieuwe vloerbedekking kiezen kan namelijk een hele grote uitdaging zijn en voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer door de grote hoeveelheid aan keuzemogelijkheden. Bij v loerbedekking denk je wellicht in eerste instantie aan tapijt maar er zijn ook zo veel andere mooie vloeren beschikbaar. Daarom gaan we je in dit artikel op weg helpen door te kijken welke vloerbedekking bij je past. 

Verschillende vloerbedekkingen op een rijtje

Voor de duidelijkheid bedoelen we met vloerbedekking niet alleen een hoogpolig tapijt maar vloerbedekking in de breedste zin van het woord. Dus de bedekking van je vloer om te voorkomen dat je op de kale ondergrond zit. Om te kunnen bepalen welke vloerbedekking het beste bij je past, is het zaak om te weten uit welke vloeren je kunt kiezen. Misschien zitten er namelijk wel opties tussen waar je nog nooit van gehoord hebt maar die wel eventueel je interesse hebben. Daarom zetten we hieronder de meest populaire vloerbedekkingen voor je op een rijtje:

 • Tapijt
 • Houten vloer
 • Beton
 • Linoleum
 • Parket
 • Stenen tegels
 • Laminaat
 • Vinyl
 • PVC

Hoe maak je de keuze voor de vloerbedekking die bij je past?

Van krakend hout tot keihard beton voor iedere wens is er wel een vloer verkrijgbaar. De grote vraag is nu welke vloerbedekking je aanspreekt en voor welke ruimte in huis dit gedacht is. In iedere ruimte wordt namelijk anders geleefd en niet iedere vloerbedekking is geschikt hiervoor. Om je een stuk op weg te helpen zetten we een aantal zaken om op te letten voor je op een rijtje. Zo kun jij aan de hand van de antwoorden een wel overwogen keuze maken. 

 • Hoe intensief gaat de vloer gebruikt worden?

In ruimtes die veel gebruikt worden, zoals de woonkamer, wordt een vloer aangeraden die onderhoudsvriendelijk is en een sterke toplaag heeft. Ruimtes die minder intensief gebruikt worden, zoals de woonkamer, kun je eventueel voorzien van een ander soort vloerbedekking.

 • Kies je voor vloerverwarming?

Vloerverwarming in huis is natuurlijk heerlijk maar niet iedere vloerbedekking is hier geschikt voor. Houten vloeren en vloeren met een goede isolerende werking worden absoluut afgeraden in combinatie met vloerverwarming. Wil je echter toch heerlijke warme voeten hebben? Kies dan voor een ander soort vloer zoals bijvoorbeeld PVC, laminaat of steen.

 • In welke ruimte komt de vloer te liggen?

Zoals aangegeven wordt er in iedere ruimte van het huis anders geleefd. Niet iedere vloer is dan ook geschikt voor iedere ruimte. In de keuken is het namelijk een betere keuze om een vloer te leggen waar je zo een doekje of een dweil overheen kunt halen in verband met spetters van het koken of water. PVC, tegels of laminaat zijn hiervoor uitermate geschikt. De badkamer is een vochtige ruimte waar een houten vloer of tapijt absoluut niet geschikt voor zijn. In de meeste gevallen wordt er dan ook voor een tegelvloer gekozen. Vanzelfsprekend is de woonkamer een heel ander verhaal. Hier breng je namelijk veel tijd door en wordt er intensief gebruik van deze ruimte gemaakt. In de woonkamer wil je dan ook een warme knusse vloerbedding hebben liggen. Je kunt daarbij denken aan hout, laminaat of parket. Tot slot de slaapkamer. In verband met nachtelijke toiletbezoekjes en geluiddempende eigenschappen is voor deze ruimte tapijt als vloerbedekking de beste keuze. Er zijn dus veel factoren waarover je moet nadenken om te bepalen welke vloerbedekking bij je past. Gelukkig zijn er ook veel keuzemogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *