Wees niet bang om rust te pakken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel stress, slecht slapen of zelfs een burn-out. Het komt helaas steeds vaker voor. Dit komt door het feit dat mensen geen rust nemen of het niet durven te nemen. De werkdruk is de afgelopen jaren voor veel mensen een stuk hoger geworden en ze hebben veel extra taken en verantwoordelijkheid gekregen. Dit zie je vooral terug in sectors die het zwaar te verduren hebben, bijvoorbeeld de grafische sector.

Denk aan jezelf

Je kan zelf het best aanvoelen wat je aan kan en wat je niet aan kan. Toch is het vaak niet zo simpel. Vaak denk je dat het allemaal wel mee valt, terwijl de realiteit is dat je lichaam en hersenen uitgeput raken. De beste manier om dit tegen te gaan is om ‘Nee’ te leren zeggen. Je kan niet altijd iedereen helpen op het werk en je hoeft dat ook niet te kunnen. Zeg daarom nee en zorg ervoor dat jij meer tijd voor jezelf hebt. Vergeet ook niet om pauzes in te lassen, zelfs als het druk is. Van (korte) pauzes wordt je juist productiever en rustiger in je hoofd.

Wees niet te hard voor jezelf

Zelfkritiek kan erg goed voor je zijn, maar je moet er niet in doorslaan. Sta jezelf toe om fouten maken, leer ervan, en durf dingen buiten je controle los te laten. Zorg ervoor dat je vertrouwen hebt in jezelf en de mensen om je heen. Als je dat doet zal je merken dat je veel meer rust hebt en problemen beter aan kan pakken.

Het kan ook goed zijn om niet aan activiteiten deel te nemen die niet vereist zijn. Het kan natuurlijk heel gezellig zijn of informatief, maar soms heb je simpelweg rust nodig. Let wel, als sommige activiteiten je juist energie geven, blijf ze dan vooral doen. Het is belangrijk dat je activiteiten heb waar je gelukkig van word en energie van krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *