Wat is het juiste moment voor een bandenwissel?

Het weer in Nederland is steeds meer onvoorspelbaar. De ene winter is erg zacht, en de volgende levert extreme omstandigheden op. Veel automobilisten kiezen er dan ook voor om winterbanden te nemen. Beter het zekere voor het onzekere: met de juiste banden loop je op de weg simpelweg minder risico. Omschakelen naar winterbanden: op welk moment moet je dat nou precies doen? Of je nu veilig op vakantie met de auto wil, of gewoon altijd optimaal wilt rijden: het is belangrijk om de bandenwissel op het juiste moment te doen. Wanneer is dat, en hoe kun je dat makkelijk onthouden?

Gebruik winterbanden niet het hele jaar

Een belangrijk misverstand om uit de weg te helpen: het is niet verstandig om winterbanden het hele jaar door te gebruiken. Veel mensen denken dat winterbanden ‘beter’ zijn dan zomerbanden, maar dat is niet zo.

Winterbanden zijn speciaal ontworpen voor koud weer. Ze houden goed grip op de weg, op het moment dat die nat, koud of besneeuwd is. Net zoals zomerbanden niet geschikt zijn voor koude temperaturen, geldt voor winterbanden dat ze bij een hogere temperatuur minder effectief zijn. Ze slijten dan sneller, en rijden minder dan ook fijn.

Tussen oktober en april

Banden wisselen kun je het best doen op gezette tijden in het jaar. De belangrijkste regel is: wees niet te laat. Zomerbanden worden veel minder effectief als de temperaturen rond een graad of zeven komen te liggen/ Winterbanden zijn speciaal toegerust op gebruik met lage temperaturen: ze worden niet hard, maar blijven flexibel, ook onder nul.

Het handigste moment om de bandenwissel is op het moment dat de klok wordt verzet. Dat is in april en oktober. Wie dan wisselt, heeft weinig kans om verrast te worden door heel koud of juist heel warm weer. Zo rijd je altijd met de ideale banden, zowel in de zomer als in de winter.

Wees er op tijd bij

Wie de bandenwissel op tijd uitvoert, rijdt altijd fijn en heeft het meeste controle over de auto. Het meest verstandig is om ieder jaar tweemaal te wisselen van banden. Het is aan te raden om de spanning van winterbanden maandelijks te laten controleren. Bij het moment van wisselen is het overigens ook handig om te laten controleren of de banden nog in goede conditie zijn. Banden vervangen kost het minste moeite op dit moment!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *