Wat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Overmatig vocht komt voor in huizen die problemen hebben met hun waterkeringen. Een waterkering is een waterdichte laag die op maaiveldniveau tussen de steenlaag wordt geplaatst. Als de waterkering ontbreekt, beschadigd is of onderbroken wordt, heeft u last van optrekkend vocht. Het grondwater krijgt vrij spel en wordt opgezogen door de muren. Het directe resultaat zijn vochtvlekken, schimmel en loslatende pleister of behang. Opstijgend vocht kan zich zowel op de binnen- als buitenmuur manifesteren. Er zijn verschillende symptomen die kunnen leiden tot het herkennen van opstijgend vocht. In eerste instantie zijn vochtvlekken op muren uiteraard een duidelijke indicatie van een vochtprobleem. Daarnaast kunnen onder andere schimmels en een muffe geur wijzen op een probleem met opstijgend vocht. Ook het loskomen van de wandafwerking (verf, behang, stucwerk) kan een symptoom zijn van dit vochtprobleem.

Gevolgen van opstijgend vocht

Hoger energieverbruik

Door de aanwezigheid van vocht zal de gemiddelde luchtvochtigheid in het huis het hele jaar door zeer hoog zijn. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer energie er nodig is om de lucht te verwarmen. In sommige situaties kan de stijgende luchtvochtigheid 5 tot 10% van de totale energiekosten absorberen.

Schade

Schade aan binnen- en buitenmuren is een van de meest zichtbare gevolgen van optrekkend vocht. Aan de binnenzijde is de schade vooral visueel: loslatende pleisters, schimmels, vochtvlekken en/of een muffe geur. Opstijgend vocht kan bij buitenmuren ook structurele problemen veroorzaken. Vochtige bakstenen hebben veel te verduren en zullen uiteindelijk verpulveren. Door de combinatie van vochtophoping en vrieskou kunnen de gevelstenen ook barsten bij vorst.

Gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen gaan hand in hand met opstijgend vocht. Een hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van schimmels veroorzaken sneller luchtweginfecties. Frequente verkoudheid, gewrichtspijn of keelpijn zijn duidelijke symptomen.

Bestrijding & behandeling van opstijgend vocht

Er zijn verschillende methoden om optrekkend vocht te bestrijden. Welke oplossing het meest geschikt is voor uw woning hangt af van de staat van het gebouw en het budget. Hieronder vindt u de beste oplossingen om opstijgend vocht te behandelen.

Injecteren van wanden

De meest gebruikte methode om opstijgend vocht tegen te gaan is het injecteren van de wanden met een vochtwerend product.

Muren onder deksels

Een tweede manier om de bodemvochtigheid onder controle te houden is door de muren te bedekken

vochtige muur onder kappen

Muren onder deksels veroorzaken veel stof en schade. Bovendien moeten de wanden aan beide zijden opnieuw worden afgewerkt. De binnenmuur zal opnieuw gestuct moeten worden en de buitenmuur zal moeten worden gerepareerd of afgewerkt met een plint.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *