Waarom is proteïne zo belangrijk?

De meeste mensen weten dat proteïnen een noodzakelijk onderdeel zijn van hun dieet. Sommigen weten ook dat het helpt bij het opbouwen van spieren. Maar de meesten hebben er eigenlijk geen idee van hoe belangrijk proteïne is voor het lichaam.

Wat zijn proteïnen?

Proteïne of eiwitten zijn verbindingen die bestaan uit koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. Ze worden geproduceerd in de ribosomen van een cel en zijn samengesteld uit aminozuren die aan elkaar gebonden zijn door een peptidebinding. Dit is echter allemaal biologie van de anatomie en voor de gewone persoon betekent het niet veel. Doorsnee burgers zien eiwitten veelal als de voedselbronnen die ze vertegenwoordigen, zoals vlees, eieren, zuivel, zaden, noten en peulvruchten. 

 Waarom zijn proteïnen zo belangrijk?

Proteïne is een vitaal onderdeel van het lichaam, niet alleen als voedselbron, maar ook als onderdeel van de structuur en functie. proteïnen vormen ongeveer 15% van een normale vetvrije massa. Dit komt door het feit dat het grootste deel van het lichaam bestaat uit proteïnen. Denk maar aan spieren, kraakbeen, ligamenten, pezen, botten, huid, haar en nagels. Dit vormt de structuur van het lichaam. Bovendien zijn hemoglobine, hormonen, antilichamen en enzymen ook proteïnen met een lagere capaciteit. 

 De vele voordelen van proteïnen 

proteïnen hebben echter nog meer functionele rollen in het lichaam en de cellen. Ze zijn ook regelgevend, contractiel, immunologisch, transport en katalytisch. proteïnen reguleren fysiologische processen in het lichaam, waaronder groei, ontwikkeling en metabolisme. Neurotransmitters zijn dan weer proteïnen die de reacties en sensaties van het zenuwstelsel doorgeven. Zelfs hormonen zijn proteïnen, zoals insuline voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

 Het ideale transportmiddel voor essentiële stoffen

proteïnen in de spieren controleren spiercontracties om lichaamsbeweging te produceren. Myosine en actine zijn de twee primaire spiervezels gemaakt van proteïnen die een spier verkorten en verlengen. Een andere functie van proteïnen is dat ze het lichaam beschermen tegen vreemde stoffen en binnendringende microben. Antilichamen en interleukines zijn twee proteïnen die zich verdedigen tegen de invasie van ziekteverwekkers. Proteïne transporteert ook essentiële stoffen door het lichaam. 

 proteïnen en aminozuren

proteïnen bestaan uit aminozuren, die van cruciaal belang zijn voor het functioneren van ons metabolisme. Er zijn twintig verschillende aminozuren waarvan tien essentieel zijn. Dit betekent dat ze niet in het lichaam kunnen worden geproduceerd of niet in voldoende hoeveelheden worden aangemaakt en daarom via onze voeding moeten worden verkregen. Met de twintig aminozuren kan het lichaam alle proteïnen produceren die nodig zijn voor een goede werking. 
Bij een tekort aan proteïnen in het lichaam – dit kan het vaakst voorkomen bij vegetariërs – kunnen de symptomen gemakkelijk herkenbaar zijn. Vermoeidheid, zwakte, verminderde spiermassa, onvermogen om te herstellen van letsel en haaruitval zijn enkele symptomen van een tekort aan proteïnen. Een dergelijk tekort kan echter heel eenvoudig worden opgevangen met proteïne shakes. 

 Calorie shakes: perfecte aanvulling

Dergelijke shakes zijn ideaal voor mensen die moeilijk voldoende voeding binnen kunnen krijgen. Ze zijn een perfecte aanvulling op je normale voeding. Calorie shakes zijn een betaalbare en gemakkelijke manier om je calorie-inname op een aangename wijze te verhogen. Ze bevatten de allerbeste proteïnen, hebben een ideale proteïne-koolhydraatverhouding en je vindt er relatief weinig suiker en verzadigd vet in. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *