Iedereen herkent het vast wel, het opgewekte gevoel na een goede nachtrust. Slapen is de basis voor een gezonde lifestyle en beïnvloed ons gezondheid. Een goede nachtrust is goed voor zowel onze geest als ons gewicht. Toch wordt er niet altijd aan onze 8 uur per nacht slaap gehouden. Ben je benieuwd naar wat een goede nachtrust voor je doet? En wat de voordelen ervan zijn? Lees dan vooral verder
Positiever
Door goed te slapen ben je minder gespannen en prikkelbaar, hierdoor ben je vrolijker en sta je positiever in het leven. Een lange tijd slecht slapen, kan zelfs zorgen voor depressiviteit. Zorg dus voor een goed nachtrust.
Concentratie
Een goede nachtrust zorgt dat je uitgerust de dag doorgaat. Hierdoor is jouw reactievermogen en je concentratie hoger, dan wanneer je half in slaap valt overdag.
Creativiteit
Je creativiteit is een stuk hoger als je goed slaapt. Dit komt doordat je hersenen in de nacht alle geleerde dingen opslaat en sorteren. Alle informatie wordt dan opgeslagen, zodat je hoofd minder ‘vol’ zit. Door een goede nachtrust word je probleemoplossend vermogen dus verhoogd.
Geheugen
Zoals we net al vertelde is een goede nachtrust goed voor jouw concentratie, dit heeft als direct gevolg dat je geheugen sterker wordt. Hierdoor kan je dus gemakkelijker sturen en werken, omdat de informatie savonds word opgeslagen tijdens de slaap.
Gewicht
Een gevolg van slecht slapen is dat je een tragere stofwisseling krijgt. Mensen die langer slapen hebben een kleinere kans op obesitas dan mensen die kort slapen.
Gezonder leven
Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je op lange termijn minder kans hebt op aandoeningen, zoals diabetes, dementie of een beroerte. Daarnaast is een goede nachtrust ook belangrijk voor je eigen gezonde lifestyle, waardoor je beter in je vel zit en je beter gaat leven.
Maar hoe zorg je nou voor een goed nachtrust?
Zorg dat je een goed bed hebt. Kijk dus goed naar juiste lattenbodem en matras. Een voorbeeld van een goede lattenbodem is de Swissflex. Neem ook geen cafeïne voor het slapen, dit activeert en stimuleert je hartslag en je zenuwstelsel, hierdoor krijgt jouw lichaam dus te veel adrenaline aanmaakt, waardoor het lastiger is om in slaap te vallen. Wist je dat je telefoon ervoor kan zorgen dat je minder snel in slaap valt? Als je een paar uur voordat je gaat slapen te lang naar je beeldscherm hebt gestaard, wordt het voor je ogen lastiger om moe te worden. Lees dus vooral een boek in plaats van je apps.