Voor ieder lampje een andere vloeistof; vloeistoffen in de auto uitgelegd!

Voor eenieder die een eigen auto in bezit heeft, is het natuurlijk wel fijn als deze op rolletjes loopt en zeker te weten dat jouw auto volledig gesmeerd de weg op gaat. Auto’s worden voor verkoop en tijdens de APK natuurlijk gecontroleerd op de vloeistoffen die erin zitten, maar wist je dat je de status van sommige vloeistoffen in jouw auto ook gemakkelijk zelf kan controleren?

Maar… welke vloeistoffen bevinden zich nou ook alweer in de auto? Een opfriscursus kan wel eens goed van toepassing komen, bijvoorbeeld voordat er een flink aantal kilometers op de agenda staat voor een geplande vakantie. Wij nemen je graag mee door de verschillende vloeistoffen in je auto, lees dus snel met ons mee waar elke vloeistof in jouw auto voor dient en of je deze kan controleren. 

Koelvloeistof

Koelvloeistof bevindt zich een het koelreservoir en dient om de verbrandingsmotor en de verwarming van het interieur te koelen. Koelvloeistof is essentieel, omdat het ervoor zorgt dat de motor van jouw auto niet oververhit raakt. Je kunt het niveau van de koelvloeistof in jouw auto gemakkelijk zelf controleren; op het reservoir bevindt zich een minimum en maximum teken. Wanneer de vloeistof tussen het minimum en maximum teken ligt, is er geen reden tot actie; het niveau is dan goed. Ligt het niveau van de vloeistof onder het minimum teken? Je kan koelvloeistof gemakkelijk zelf bijvullen! Let wel: vul de vloeistof alleen bij als de motor voldoende gekoeld is, en zorg ervoor dat de vloeistof nooit boven het maximum komt.  

Motorolie

Een andere vloeistof van groot belang voor een goed gesmeerde auto is motorolie. Door de motorolie in de auto wordt de motor inwendig goed gesmeerd en gekoeld. Zorgen dat de motorolie op peil is, is erg belangrijk en kan zelfs worden vergeleken met het belang van bloed in het menselijk lichaam. Het niveau van motorolie kan zelf worden gecontroleerd met behulp van een peilstok. Zorg er van tevoren voor dat je de peilstok goed schoonmaakt (met een oude doek!) en steek deze in de pijp van de motorolie. Na de peiling zal je op de stok zien op welk niveau de olie zich bevindt; deze behoort (net als bij de koelvloeistof) tussen het minimale en maximale teken te liggen. Na de meting kan je de motorolie bijvullen. Let wel! Het niveau van de motorolie in jouw auto mag nooit onder, of boven de min. en max. liggen. Daarnaast is het van groot belang de juiste motorolie te gebruiken; deze staat beschreven in het onderhoudsboekje. Wil je motorolie kopen? Kies dan voor een gespecialiseerde winkel, zoals Oliehandel.nl. Bij een oliewinkel kan je uiteraard ook terecht voor advies! 

Remvloeistof

Remvloeistof is nodig om een goede remwerking te kunnen garanderen. Hoewel remvloeistof en het niveau daarvan zelf gecontroleerd kan worden, is het niet aan te raden deze zelf bij te vullen. Bij garages wordt de vloeistof namelijk gecontroleerd in combinatie met de slijtage van de remblokken. 

Ruitensproeiervloeistof

De makkelijkste klus om zelf uit te voeren, toch van groot belang! Ruitensproeiervloeistof kan gemakkelijk worden bijgevuld om ervoor te zorgen dat je de ruiten optimaal kan schoonmaken met behulp van de ruitenwissers. Zorg ervoor dat je een vloeistof aanschaft met voldoende vorstbestendigheid; je wilt natuurlijk voorkomen dat de vloeistof bevriest wanneer de temperatuur beneden nulpunt daalt. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *