Vervanging van de bekers

Bij het melken van een koe wordt er gebruik gemaakt van een melkmachine. Een melkmachine bestaat uit een tepelvoering, deze worden ook wel bekers genoemd. De tepelvoering maakt contact met de machine en de uiers van de koe. Doordat deze tempelvoeringen vaak gebruikt worden en daardoor kunnen verslijten is het van belang om de tempelvoering eens in de zoveel tijd te vervangen.

Advies

Vanuit de Europese Unie wordt er geadviseerd om elk halfjaar de tepelvoering te vervangen, maar het ligt er ook aan hoe vaak de tempelvoering wordt gebruikt. Als er meer dan 2500 keer gebruik is gemaakt van een tepelvoering, dus als er 2500 of meer dan 2500 keer gemolken is, dan is het van belang om de tepelvoering te vervangen.

Risico’s

Dat de Europese Unie dit adviseert is niet zonder reden. Er zitten namelijk zeker risico’s aan het langdurig gebruik van tepelvoering zonder vervanging. Het kan namelijk zo zijn dat melken er langer door gaat duren, dus de melkstroom zal langzamer worden. Daarnaast kan het zijn dat er in plaats van de hoeveelheid melk meer lucht gezogen kan worden en dit is weer slecht voor de koeien en voor de tijd die er in het melken gaat zitten.

Ook is het van belang om eens in het halfjaar de tepelvoering te vervangen, omdat het rubber kan gaan slijten bij de reiniging van de tepelvoering. Dit heeft tot gevolg dat de tepelvoering niet goed aansluit op de uier, want het rubber zorgt ervoor dat de tepelvoering gaat aan hoort te sluiten.

En natuurlijk is hygiëne erg van belang en als de tepelvoering niet goed is schoongemaakt of het gaat al veel te lang mee, dan is de kans op kwaliteitsproblemen en hygiëneproblemen groter.

Helaas kost het vervangen van de tepelvoering veel geld, maar het is zeker goed voor de koeien en de tijd die in het melken van de koeien zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *