Trainen om een marathon te lopen in 2022

2022; een nieuw jaar vol nieuwe dromen en voornemens. Is het jouw voornemen om dit jaar wat sportiever te worden en bijvoorbeeld te trainen voor een marathon? Dan kunnen wij je helpen. Fysiek en mentaal is de marathon een uitdaging die je tot het uiterste dwingt. Maar zelfs goede lopers kunnen niet meteen een marathon lopen zonder voorbereiding. In dit artikel geven we je meer uitleg over die voorbereiding, want iedereen weet: de voorbereiding is immers het halve werk! 

Draag de juiste kleding

Iedereen weet dat sporters gesponsord worden door sportmerken. Maar sporters zijn meer dan een wandelend/lopend reclamebord; ze hebben ook heel veel invloed op de technologische veranderingen in kleding en schoeisel. Zo zijn de schoenen van tegenwoordig ontzettend goed. Heb je enkel nog een oud paar loopschoenen in de kast? Vervang deze dan door een goed paar schoenen met bijvoorbeeld gel in voor extra damping. 

 

Het is voor veel lopers ook fijn om compressiekousen te dragen die druk uitvoeren op hun onderbenen. Door deze steunkousen te dragen, wordt de bloedsomloop verbeterd en krijgen langeafstandslopers minder snel krampen. Dus zeker de moeite waard om dit eens te proberen!

Houd rekening met rustdagen en luister naar je lichaam

Als je het niet gewoon bent om veel te lopen, is het belangrijk om rustig op te bouwen qua afstand en looptijd. Over het algemeen wordt er aangeraden om drie keer in de week te gaan lopen. 

 

Het kan zijn dat je heel enthousiast bent over je nieuwe voornemen, maar wees ook niet té enthousiast – als je bijvoorbeeld elke dag gaat lopen, kan dit slecht zijn voor je lichaam. Het is belangrijk om rustdagen in te plannen, zodat je lichaam kan recupereren en je je minder vermoeid voelt. Genoeg rusten en slapen zorgt ervoor dat je meer spieren kweekt en een betere vetverbranding hebt. Idealiter heb je steeds 1 rustdag tussen je loopdagen. 

Mix tempo-runs, lange runs en intervallen

Om het leuk en afwisselend te houden, is het een aanrader om af te wisselen in je loopschema. Ga bijvoorbeeld één dag intervallen lopen, rust dan een dag uit, ga dan een dag snel lopen, rust weer een dag uit en ga dan tijdens je laatste training lang lopen. 

 

Vergeet tijdens je trainingen trouwens je warming up en cooling down niet en stretch genoeg. Je lichaam zal je bedanken! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *