Tips als je een eigen huis gaat bouwen

Het bouwen van een eigen huis is als een reis. Waar je mee begint is het kiezen van een locatie. Vervolgens ga je bepalen wat voor soort woning je wilt bouwen? Ga je voor modern, strak, landelijk, stedelijk? Je wilt natuurlijk je droomhuis bouwen maar geen belangrijke stappen vergeten. Wij vertellen je waar je zeker rekening mee moet houden. Had je bijvoorbeeld al gedacht aan een extra potje voor onverwachte kosten? Er is enorm veel waar je aan moet denken, vandaar wat extra tips!

Tip 1: Houd rekening met minimaal 10% extra kosten

Zodra je hebt besloten wat voor huis je wilt gaan bouwen, ga je met specialisten bespreken wat de mogelijkheden zijn en of deze in je budget zitten.

Houd er rekening mee dat er altijd extra kosten bijkomen, die je in eerste instantie niet verwacht had. Bedenk dit ook bij het kiezen van een kavel. Ga liever steeds iets onder je budget zitten zodat je wat speling hebt.

Tip 2: Vraag de volgende documenten op

Belangrijk om op te vragen als je de aanneemovereenkomst gaat tekenen, is de meer- en minderwerklijst. Dit is een overzicht van alle niet voorziene veranderingen in een bouwproject. Voor meerwerk moeten extra uitgaven worden gedaan en deze wil je natuurlijk in je berekeningen meenemen.

Tip 3: schakel een goede architect of aannemer in

Architect moderne woning gezocht? Of juist op zoek naar een architect die meer landelijke woningen ontwerpt. Zorg dat je van te voren duidelijk hebt wat voor soort woning je wilt en vindt een architect die hierin gespecialiseerd is.

Tip 4: Lees de kleine lettertjes

Lees de kleine lettertjes bij de oplevering en afwerking van je huis. Zo is het bijvoorbeeld slim om te kijken wie de factuur van de elektra en het gas betaald. En hoeveel schilderwerk wordt er gedaan? Het is goed om dit allemaal inzichtelijk te hebben.

Tip 5: zorg voor eigen geld

Als je een huis laat bouwen is er altijd een deel dat je met eigen geld moet betalen en niet kunt lenen bij de bank. Spaar dus goed zodat je altijd genoeg eigen geld hebt voor het bouwen van je huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *