Slakken bestrijden

Enkele slakken in je tuin is geen probleem, maar ze kunnen zeker uitgroeien tot een ware plaag die al je planten aanvreten of kaalvreten. Dat is natuurlijk niet gewenst, dus lees hier alles over het voorkomen en bestrijden van slakken in de tuin.

Slakken voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt natuurlijk ook voor slakken bestrijden. Bladafval is een natuurlijke schuilplaats voor slakken, dus je doet er goed aan dit regelmatig op te ruimen. 

 

Daarnaast kun je ook planten in je tuin plaatsen waar slakken een hekel aan hebben, zoals knoflook, geraniums, lavendel of munt. Hiermee zorg je ervoor dat ze wegblijven.

 

Ook hebben slakken een hekel aan droge of ruwe ondergronden. Hier kun je dus je voordeel mee doen, door droog, stekelig of ruw materiaal zoals eierschalen, koffiegruis, cacaodoppen, zaagsel, houtsnippers of boomschors op de grond te strooien.

 

Tenslotte kun je de ondergrond in je tuin ook minder aantrekkelijk maken voor slakken door deze regelmatig te schoffelen en alleen in de ochtend water te geven. Slakken komen namelijk pas in de avond en nacht tevoorschijn en tegen die tijd is de grond alweer droog. Al werkt dit natuurlijk niet op regenachtige dagen.

Slakkenbestrijding

Mochten bovenstaande maatregelen niet of niet voldoende helpen en heb je toch teveel slakken in je tuin, dan zul je de slakken toch moeten bestrijden. Gelukkig zijn daar voldoende mogelijkheden voor te vinden.

 

Slakken zijn niet gecharmeerd van koper, omdat ze elektrische schokjes krijgen wanneer ze dit materiaal aanraken. Je kunt de slakken dus afschrikken door koper in je tuin te plaatsen, bijvoorbeeld koperen munten, koperdraad of kopertape.

 

Een andere optie is om gebruik te maken van een bierval. Slakken zijn namelijk gek op bier en je kunt ze daar dus goed mee lokken. Graaf een potje met bier in de grond en verwijder daarna regelmatig de slakken die daar op afkomen uit je tuin.

 

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin te lokken, zoals vogels, padden, kikkers, spitsmuizen en egels. Dit kun je doen met een kleine vijver, waterbak of een drinkbak. Maar ook het strooien van pieren in je gazon zal veel vogels lokken.

Tenslotte kun je ook kiezen om bestrijdingsmiddelen tegen slakken te gebruiken. Er is vanalles te koop, zoals slakkenkorrels en slakkenvallen. Strooi of plaats deze op de locaties waar de slakken voor de meeste overlast zorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *