Op zoek naar de liefde? Doe het dan wel veilig!

De wereld van daten, datingapps en uitgaan zit vol plezier, spanning en natuurlijk lust. Leuk, maar soms ook een beetje onbesuisd. Jaarlijks wordt bij meer dan 20.000 Nederlanders een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel soa gediagnosticeerd.
Dat aantal blijft eigenlijk al jaren vrijwel gelijk. Opvallend, gezien de meeste mensen in Nederland goed weten wat de risico’s zijn van onveilige seks en kennis hebben van de soa’s die je kunt oplopen. Vaak treed besmetting op wanneer men niet goed oplet of simpelweg laks is met veilige seks.
Toch komt dit ook vaak door een misverstand. Wij ontkrachten daarom drie mythes over soa’s.

1. Geen klachten, dus geen soa

Helaas, als je geen klachten hebt kun je toch een soa hebben. Sterker nog, bij chlamydia ondervindt slechts de helft van de mannen klachten. De andere helft merkt er niets van, maar kan op een later moment alsnog klachten krijgen. Deze zijn dan vaak ernstiger dan de mogelijke klachten die je net na de besmetting kunt krijgen.
Ook als je geen klachten hebt kan je de soa bovendien nog ‘gewoon’ verspreiden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat chlamydia de meest voorkomende soa in Nederland is. Onder vrouwen is het percentage dat klachten krijgt nog veel lager: slechts 10%.

2. Bij een soa test wordt een wattenstaafje ingebracht

Een mythe die al lang niet meer geldt. In vrijwel alle gevallen is het voor mannen voldoende om wat urine op te vangen en dit naar een laboratorium op te sturen. Er zijn bovendien veel betrouwbare soa tests die je thuis kunt uitvoeren.
Het enige dat je hoeft te doen is ochtendurine op te vangen en dit op de post te doen. Geen wattenstaafjes op plekken die je liever niet hebt dus.

3. Een soa gaat vanzelf over

Sommige soa’s kunnen inderdaad vanzelf overgaan, waaronder chlamydia. Dit gebeurt echter bij lang niet iedereen. Bovendien kan het maanden duren voordat dit gebeurt. Een lang verhaal kort: je kunt hier niet vanuit gaan. Je kunt alsnog klachten krijgen en de soa verspreiden, zelfs als de soa na een tijdje verdwijnt.

De enige manier om er zeker van te zijn of je een soa hebt, is het uitvoeren van een soa test. De enige manier om er zeker van te zijn dat je er vanaf komt, is het laten behandelen van een soa. Doe je dit niet, dan kan je alsnog vervelende klachten krijgen en andere mensen besmetten met de soa.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *