Het rijden met een aanhanger is handig voor veel situaties, zoals verhuizen, het vervoeren van bouwmaterialen of zelfs het meenemen van een caravan op vakantie. Maar wist je dat niet elke aanhanger met elk rijbewijs gereden mag worden? Hier lees je welke regels gelden en hoe je zeker weet dat je het juiste rijbewijs hebt.
Rijbewijs B: de standaard
Met een gewoon rijbewijs B mag je een aanhanger trekken, maar er zijn beperkingen. De aanhanger mag niet zwaarder zijn dan 750 kg aan maximaal toegestane massa (MTM). Dit betekent dat het gewicht van de aanhanger én de lading samen niet meer dan 750 kg mag zijn.
Als de aanhanger zwaarder is dan 750 kg, mag je deze soms nog steeds met rijbewijs B trekken, zolang de totale combinatie (auto plus aanhanger) niet meer weegt dan 3.500 kg. Controleer hiervoor het kentekenbewijs van je auto en de technische specificaties van de aanhanger.
Rijbewijs B+ (code 96): voor iets zwaardere combinaties
Wil je een zwaardere aanhanger trekken, maar blijft de totale combinatie onder de 4.250 kg? Dan heb je een rijbewijs B+ nodig. Dit wordt ook wel rijbewijs B met code 96 genoemd. Je hoeft hiervoor geen volledig nieuw rijbewijs te halen, maar een korte aanvullende opleiding en een examen af te leggen.
Rijbewijs BE: voor de echte zware combinaties
Als de totale combinatie boven de 4.250 kg komt of als de aanhanger zwaarder is dan de auto zelf, heb je een rijbewijs BE nodig. Dit rijbewijs geeft je meer vrijheid om zware aanhangers en grotere combinaties te rijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paardentrailers, boottrailers of grote caravans.
Het behalen van rijbewijs BE vraagt om een extra praktijkexamen. Hier leer je onder andere achteruitrijden met een aanhanger, de combinatie veilig parkeren en hoe je omgaat met specifieke verkeerssituaties.
Hoe weet je welk rijbewijs nodig is?
Om te bepalen welk rijbewijs je nodig hebt, kijk je naar het volgende:
- Maximaal toegestaan gewicht van de aanhanger: Dit staat op het kentekenbewijs van de aanhanger.
- Maximaal toegestaan gewicht van de auto: Dit staat op het kentekenbewijs van je auto.
- Totale combinatiegewicht: Tel de MTM van de auto en de aanhanger bij elkaar op.
Let op dat het niet alleen om het werkelijke gewicht gaat, maar vooral om het maximaal toegestane gewicht. Zelfs als je aanhanger leeg is, wordt uitgegaan van het gewicht dat maximaal is toegestaan.
Extra tips
- Zorg dat de aanhanger goed is beladen. Een verkeerde gewichtsverdeling kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals slingeren op de weg.
- Controleer of de auto geschikt is voor het trekken van de aanhanger. Dit staat aangegeven in de specificaties van de auto.
- Gebruik altijd de juiste verlichting en kentekenplaat.
Boetes voorkomen
Rijden met een aanhanger waarvoor je geen geschikt rijbewijs hebt, kan leiden tot een boete en mogelijk zelfs verzekeringstechnische problemen. Controleer dus altijd goed of je voldoet aan de regels voordat je de weg op gaat. Met de juiste voorbereiding en kennis van de regels kun je veilig en probleemloos met een aanhanger rijden. Met welk rijbewijs voor welke aanhanger? Meer informatie vind je op Aanhangwagendirect.nl.