Met deze 5 verschillende manieren laat je hout oud lijken

In steeds meer huizen zie je dat mensen voor een vintage look gaan of een aantal vintage meubels neerzetten. Als je fan bent van deze trend, maar niet zoveel zin hebt om naar allerlei (kringloop)winkels te gaan, dan hebben wij een leuk idee voor je. Oude houten meubelen passen natuurlijk erg goed bij een vintage look, maar wat als je deze gewoon zelf maakt? Dit doe je door je huidige houten meubelen te behandelen waardoor ze oud lijken. We hebben hieronder vijf verschillende manieren voor je op een rijtje gezet!

1.   Ga aan de slag met staalwol en azijn

Het fijne aan deze manier is dat er een kans is dat je dit gewoon al in huis hebt. Je hoeft er dan dus niet eens de deur voor uit. Het is wel goed om alvast te weten dat je iets meer geduld moet hebben als je aan de slag gaat met staalwol en azijn. Het is namelijk de bedoeling dat je een goed afsluitbare pot vult met azijn en staalwol en dit ongeveer vier nachten laat staan. Als het staalwol volledig is opgelost, kun je het goed je aanbrengen op je houten meubelen, zoals een kast, tuinbankje of een tafel. Het resultaat is een verweerde oude look voor je houten meubelen.

2.           Gebruik speciale beits

Er bestaan speciale soorten beits die ervoor zorgen dat hout een verouderd effect krijgt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een grey-wash beits. Hiermee creëer je een hele mooie vintage look, doordat het hout wordt vergrijsd. Je kunt beits aanbrengen met een kwast, maar als je voor een meer karakteristieke look wilt gaan, gebruik je een oude doek. In dat laatste geval dompel je een doek in de beits en ga je vervolgens sommige plekken meerdere keren langs en andere vergeet je expres. Het resultaat is een doorleeft en vintage meubelstuk!

3.           Kies voor verven en schuren

Als je een hout meubelstuk eerst verft en vervolgens schuurt, creëer je automatisch een oude look. Je kunt er zelfs aan denken om verschillende kleuren verf en andere soorten schuurpapier te gebruiken. Het is belangrijk om eerst de verf aan te brengen, dit hoeft zeker niet helemaal netjes. Als het droog is, ga je aan de slag met je schuurpapier zodat de onderliggende kleuren weer (deels) zichtbaar worden. Het is helemaal aan jou of je meer van het grove schuren bent of juist het subtiele.

4.           Beschadig het hout

Als je nog wat frustraties kwijt moet, dan is dit zeker een goede optie voor je. Je kunt hout namelijk ook oud laten lijken door het opzettelijk te beschadigen. Dit doe je door met wat spijkers en een hamer aan de slag te gaan, met een hak van een schoen te slaan of door bijvoorbeeld op het hout te slaan met een sok vol spijkers. Wat ook een erg mooi effect kan geven, is door delen van het hout te verbranden. Op die manier kunnen er veel unieke patronen ontstaan.

5.           Gebruik vaseline voordat je gaat verven

Vaseline zorgt ervoor dat verf niet kan hechten aan hout. Als je dus op bepaalde plekken vaseline aanbrengt en er vervolgens overheen verft lijkt het alsof er gebruikssporen zijn. Voor het beste resultaat doe je op de ene plek wat meer vaseline dan op de andere, zodat het er natuurlijk uitziet. Breng vervolgens de verf aan en laat dit drogen. Zodra het echt droog is, haal je met een doek de vaseline er weer af. Op de plekken waar je de vaseline hebt aangebracht, zit geen verf en lijkt het meubelstuk dus flink doorleeft. Precies wat je wilt! Als je voor de finishing touch wilt gaan, kun je op het einde ook nog aan de slag met wat schuurpapier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *