Juiste voeding bij krachttraining

Als je veel aan krachttraining doet met gewichten, vraagt dit om een specifiek dieet. Je hebt namelijk meer eiwitten en calorieën nodig om je doelen te behalen. Het opbouwen van meer spiermassa, vraagt om de juiste brandstof. Ook voor het uitvoeren van trainingsoefeningen moet je ervoor zorgen dat je vooraf de juiste voeding tot je neemt.

Eiwitten

Eiwitten kun je onder andere vinden in varkensvlees, rundvlees, magere kwark en yoghurt. Mensen die niet aan krachttraining doen, hebben per dag ongeveer 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Voor een krachtsporter ligt dit, uitgaande van het gemiddelde, ongeveer op 1,8 gram eiwit.

Calorieën

Om spiermassa op te bouwen heb je 10 tot 20% meer calorieën nodig. Deze calorieën heb je nodig omdat je energie verbruikt tijdens het krachtsporten. Ook tijdens rustdagen/ rustmomenten heeft je lichaam meer calorieën nodig. Het lichaam herstelt zich tijdens rustmomenten en heeft daarvoor ook calorieën nodig.

Vet en koolhydraten

Vet heeft je lichaam nodig om het hormoon testosteron aan te maken. Dit is belangrijk voor het lichaam om nieuw spierweefsel aan te maken. Koolhydraten zijn ook belangrijk voor een krachtsporter, deze gebruikt het lichaam om energie uit te halen. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk langzame koolhydraten tot je te nemen. Hiermee voorkom je een piek in je bloedsuiker. Aanvullend zijn mineralen en vitamines voor een krachtsporter belangrijk om mee te nemen in een goed voedingspatroon.

Voeding is maatwerk

Iedere krachtsporter is anders. Ieder mens heeft een andere BMI (Body Mass Index) en ook spelen er individuele kenmerken mee, zoals bijvoorbeeld een allergie. Daarom doe je er verstandig aan om een diëtist te raadplegen die gespecialiseerd is in krachtsport. Door je personal trainer hier ook bij te betrekken, weet je zeker dat er een maatwerkdieet voor je wordt samengesteld.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *