Hoe voer je verspaning correct uit?

De verzamelnaam voor metaalbewerking waarbij spanen uit het oorspronkelijke product worden verwijderd noemen we verspaning. Dit kan met een machine of handmatig. Mechanische bewerking is een bijzondere en complexe manier om een materiaal te bewerken. Gewoonlijk wordt het product gevormd door gecontroleerde verwijdering van een deel van het materiaal.  

Frezen  

Bij metaalbewerking wordt vaak mechanische bewerking toegepast. De meest gebruikte verwerkingsmethode is frezen. Deze techniek wordt vaak in één adem met een twist genoemd. Om dit frezen nauwkeuring uit te voeren moet op de volgende dingen gelet worden: 

Spiraalvormige hoek  

De kwaliteit van de frees hangt af van de hoek van de helix. Spiraalhoek van de cilinder. Dit bepaalt hoe gemakkelijk de snijder materiaal kan snijden. Een belangrijk punt! 

Spaandikte  

De gemiddelde spaandikte is belangrijk voor een optimaal bewerkingsproces, als de spanen te dun of te dik zijn, heeft dit een nadelige invloed op het bewerkingsproces. De spaandikte is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk snijsnelheid, voedingssnelheid en snedediepte. Het juiste snijgereedschap en de materiaalkeuze zijn van invloed op de spaandikte en bepalen het snijproces en de productkwaliteit. 

Gereedschapsselectie  

Bij het verspanen zijn de juiste gereedschappen essentieel om tot een goed eindproduct te komen. Niet alleen het materiaal, maar ook de geometrie van het gereedschap bepaalt de levensduur. De gereedschapsgeometrie omvat drie hoofdvariabelen; wighoek, vrijloophoek en hellingshoek. Diverse snij-eigenschappen kunnen worden bereikt door de geometrie van het snijgereedschap aan te passen. De juiste combinaties van snijhoeken voor specifieke toepassingen worden meestal bepaald door de gereedschapsleverancier.  

De juiste materiaalkeuze 

Kennis van materialen en materiaaleigenschappen, inclusief warmte-inbreng, is essentieel om tot een goed eindproduct te komen. Onderschat bij het bewerken het materiaal van het werkstuk niet. Elk type metaal heeft zijn eigen mechanische eigenschappen. Hoewel de materiaalkeuze in veel gevallen vaststaat, is het aan te raden om rekening te houden met mechanische en verwerkingseigenschappen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *