Hoe oud is Usenet?

We weten allemaal ongeveer de historie van het internet, ook wel het WorldWideWeb. Eind jaren 80 werd de basis van het wereldwijde web met een project gelegd dat werd geleid door Tim Berners Lee. Het idee was oorspronkelijk om een soort encyclopedie te maken die voor iedereen beschikbaar was. Iin 1992 werd dankzij publiek maken van het project de eerste ‘Mosaic’ browser publiek gemaakt, waarmee het wereldwijde web een doorbraak maakte

Maar wist je dat voordat dit mogelijk was, er een voorloper was? En je raadt het misschien al, maar dat is het usenet! Doordat Tim Berners in 1991 het project deelde met anderen via het Usenet, werd het WWW bekend. Het grappige is dat Usenet door veel mensen juist wordt gezien als een soort van opvolger van het web. Dit komt misschien omdat het Usenet vooral vandaag de dag volop wordt gebruikt. Usenet was eigenlijk helemaal niet zo populair, maar tegenwoordig is dat dus wel anders! Dit platform wordt dag in dag uit door vele gebruikers van over de hele wereld gebruikt voor het voeren van discussies over talloze onderwerpen en het downloaden van allerlei soorten bestanden. Het is dan ook een ware kennisbank, waar jij zonder al te veel moeite en geld toegang tot kunt krijgen. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Ready, set, go met een abonnement van ViperNews!

Om toegang te krijgen tot de vele discussies en bestanden die het Usenet rijk is, hoef je eigenlijk niet eens zo heel veel te doen.  Het is kinderlijk eenvoudig. Stap één is het zoeken van een provider die usenet aanbiedt en daarbij een abonnement afsluiten. Bijvoorbeeld bij ViperNews. Sluit het abonnement af dat het beste bij jou past. Het meest basic abonnement kost in ons voorbeeld maandelijks slechts €1,79 bij het aanschaffen van een jaar abonnement. Wanneer je voor een wat duurder abonnement kiest, krijg je een hogere downloadsnelheid. Bovendien kun je dan meer actieve verbindingen tegelijkertijd hebben. Welk abonnement het beste bij jou past, is dan ook afhankelijk van de intensiteit waarmee je gebruik wilt maken van het Usenet. Wil je zo nu een keer rondneuzen in fora of een klein bestand downloaden? Dan volstaat het basic abonnement prima. Ben je echter van plan om meerdere bestanden tegelijkertijd binnen te halen? Kies dan voor een uitgebreider abonnement.

Ik heb een Usenet abonnement, en nu?!

Bij de aanschaf van een Usenet abonnement krijg je zogeheten Usenet-credentials. Dit zijn de gegevens waarmee je kunt inloggen bij een ‘Usenet-browser’. Nadat je bent ingelogd met je persoonlijke gegevens kun je vervolgens op zoek gaan naar nieuwsgroepen die jou aanspreken. Wil je graag bestanden downloaden? Dan zul je nog een stapje extra moeten zetten. Het is dan namelijk aan te raden dat je een Usenet Client pakt. Zo heb je diverse mogelijkheden: Je pakt Spotnet om bestanden te downloaden of je neemt NZBGet Nieuwsreader om forums te lezen en te downloaden. Er zijn uiteraard veel meer clients en dingen die je kunt regelen. Wij adviseren duik erin, en ga lekker op avontuur in de eindeloze manieren binnen usenet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *