Allereerst zal het meest sluitende en belangrijkste antwoord zijn: BHV. Een BHV’er is namelijk iemand die door middel van een speciale cursus de belangrijkste kennis en vaardigheden heeft opgedaan om in vrijwel elke noodsituatie te kunnen handelen. Het is hierbij ook toegespitst op de werkomgeving, immers staat BHV voor bedrijfshulpverlener. Het is overigens ook een wettelijke verplichting om een BHV’er aanwezig te hebben. Let op: er moet er te allen tijde een aanwezig zijn, het mag niet zo zijn dat er een controle is en je antwoord is: “Die is vrij vandaag”, wanneer je wordt gevraagd naar de BHV’er. In dat geval kan namelijk zelfs het werk worden stilgelegd.
Tijdens BHV
Tijdens de BHV cursus worden er allerlei verschillende zaken gecombineerd. Zo is er een gedegen balans tussen theorie en praktijk. Hier wordt gekeken naar zaken als eerste hulp, zoals het reanimeren van mensen, het verlenen van wondverzorging, het stelpen van bloedingen en dergelijke. Op het gebied van brandveiligheid zal na de theorie worden geoefend door het gebruiken van simulaties. Niet de simulaties die je op de pc doet, maar fysiek gesimuleerde situaties. Denk hierbij aan een leeg pand wat in brand staat. Hierbij is brand natuurlijk een rookgenerator die normaal als oefenmateriaal brandweer en politie bedient hierin.
Na de BHV
Onterecht denken veel mensen dat het klaar is op het moment dat de cursist zijn zijn certificaat heeft behaald. Dit is echter niet zo. Dan moet het werk juist beginnen. Een gedegen BHV’er zal meteen bij terugkomst namelijk gaan kijken naar de zwakke plekken in het bedrijf op het gebied van veiligheid. Het is daarbij aan te raden om ook een brandsituatie te simuleren op locatie van je bedrijf. Dit omdat dit een beter toegespitste weerspiegeling biedt van de mogelijke noodsituatie. Daarmee verhoog je de kans op effectieve evacuatie wanneer dit onverhoopt toch voor komt.