Het kiezen van speelgoed voor kinderen

Als het eindelijk tijd is om je kindje mee naar huis te nemen moet er vooraf al met veel verschillende dingen rekening gehouden worden. Je bent natuurlijk al maanden bezig geweest om voorbereidingen te treffen voor de komst van het kindje. Het kopen van kleertjes, het hamsteren van luiers en het inslaan van vochtige doekjes horen hier dan ook zeker bij! Maar er moet ook goed nagedacht worden over het speelgoed dan in huis wordt gehaald. Je wilt dan ook alleen speelgoed hebben dat bijdraagt aan de opvoeding van het kind en dat geen gevaar vormt.

Het doel van speelgoed is dat kinderen er van leren en het tegelijkertijd leuk vinden. Het kind moet er zelf mee aan de haal gaan zonder dat dit wordt geforceerd. Daarom is het belangrijk om verschillende soorten speelgoed in huis te halen. Iedereen is natuurlijk anders en het type speelgoed is daar geen uitzondering op.

Het kiezen van het juiste speelgoed

Het belangrijkste dat in gedachten moet worden gehouden is dat het kind het speelgoed leuk moet vinden. Alleen als het kind het speelgoed leuk vindt en er daadwerkelijk mee speelt kan er een les uit geleerd worden. Hieronder vindt u enkelen kenmerken waar u rekeningen mee kan houden bij het kopen of uit proberen van speelgoed bij uw kind.

  • Is het een visueel aantrekkelijke stuk speelgoed?
  • Biedt het speelgoed verschillende niveaus van complexiteit?
  • Is het kind er snel op uitgekeken?
  • Hecht het kind zich aan het speelgoed?
  • Biedt het speelgoed mogelijkheden om met andere kinderen te spelen?
  • Roept het speelgoed emoties op?
  • Geeft het speelgoed een gevoel van rust en ontspanning?

Al de hierboven genoemde kenmerken roepen bepaalde gevoelens en acties op bij kinderen. Een kind kan bij elk genoemd kenmerk iets (onbewusts) leren. Het allerbelangrijkste is dat het kind actief betrokken wordt bij het speelgoed. Het laten kiezen van speelgoed is dan ook een goed idee! Zo weet je zeker dat er een connectie is tussen het kind en het speeltje. Op die manier leren ze al vroeg omgaan met emoties en bijvoorbeeld keuzes maken.

Het speelgoed van Grimm

Grimms speelgoed is een goed voorbeeld die rekening houdt met de educatieve mogelijkheden van speelgoed. Zij ontwerpen het speelgoed met alle kenmerken hierboven in gedachten gehouden. Zo kan bijna elk kind ook spelen met hun speelgoed. Grimms regenboog is hier dan ook het perfecte voorbeeld. De regenboog komt in ontzettend veel verschillende kleuren en vormen. De kinderen kunnen daarom zelf beslissen op welke manier ze hiermee gaan spelen. Ga dus op zoek naar het juiste speelgoed voor uw kind!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *