Dimbare ledverlichting

Dimbare ledverlichting zorgt voor veel sfeer in de ruimte doordat je zelf de intensiteit van de verlichting bepaalt. Het kan een goed licht voor de ochtend zijn, maar ook een zacht en sfeervol licht voor de avond. Dimbare spots zijn ideaal voor de juiste verlichting in elke situatie en geven het interieur ook een luxere uitstraling. Maar hoe werkt dimbare ledverlichting precies? In dit artikel geven we je uitleg en alle informatie die je nodig hebt om juiste verlichting in huis te halen.

Hoe werkt dimbare ledverlichting?

Het verschil tussen een conventionele LED-lamp en een dimbare lamp is niet de verlichting zelf, maar de ingebouwde transformator die in de LED-lamp zit. Het is een elektronisch apparaat dat LED-verlichting dimt en stroomconversie biedt. Bij het gebruik van dimbare ledverlichting is het ook belangrijk dat de verlichting traploos gedimd kan worden. Dit betekent dat de verlichting met een soepele overgang kan afnemen van 100% tot 0%.

Wat heb je nodig om dimbare led-spots te installeren?

Niet alle ledverlichting kan dimbaar zijn, let dus goed op of op de verpakking of in de producteigenschappen staat dat het dimbaar is. In de dimbare punten is een elektronische controller geïntegreerd, zodat het licht gedimd kan worden. Als het niet duidelijk is op de verpakking, is de dimfunctie waarschijnlijk niet ingebouwd.

Om spots goed te dimmen heb je naast bijpassende ledspots een leddimmer nodig. Misschien wilt u de “oude” lamp vervangen door een LED en is er al een dimmer geïnstalleerd? In dat geval is het zeker aan te raden om de dimmer te vervangen door een geschikte leddimmer. Een dimmer voor gloei- of halogeenlampen werkt niet goed voor ledverlichting.

Bij het zoeken naar een dimmer wordt vaak aangegeven voor welke felle ledspots en technische specificaties een dimmer geschikt is.

Waar moet ik op letten bij het kopen van LED-spots met instelbare helderheid?

Kortom, bij het kopen van dimbare ledverlichting is het belangrijk om op te letten:

  • Zorg voor speciale dimmer voor LED-verlichting. Gebruik geen dimmer voor gloei- of halogeenlampen.
  • Zorg ervoor dat de LED-schijnwerper die je hebt gekocht overeenkomt met de specificaties van de LED-dimmer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *