De startmotor van een buitenboordmotor vervangen

De motor is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een boot. Zonder een motor wordt het moeilijker om te varen. Een startmotor die te langzaam is, niet krachtig genoeg is of helemaal niks meer doet is niet fijn. Dan wordt het tijd om de startmotor te vervangen. Met genoeg informatie en tips kun je dit makkelijk zelf doen. Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet. 

Ontkoppelen

Het eerste wat je moet doen is het ontkoppelen van de startmotor. Dit is voor je eigen veiligheid. Schakel het elektrische systeem uit, ontkoppel de accu of het massaslot en controleer of de spanning van de kabels is. Bij conventionele startmotoren loopt er vaak een dikke kabel van de accu naar de ingaande koperen bout op het startrelais. Er kunnen meerdere kabels lopen. Let dus goed op welke je loskoppelt. Het beste is om ze allemaal te markeren. 

Er is ook een kleinere draad die het startrelais bediend. Ook deze kabel moet je ontkoppelen. 

Demonteren

Als de startmotor helemaal vrij is van het elektrische systeem kun je beginnen met het demonteren. De startmotor zit meestal met twee of drie bouten vast aan de motor. Over het algemeen zijn deze makkelijk los te maken, maar soms is de toegankelijkheid niet optimaal. Het kan dat wat lastiger zijn maar het is nog steeds te doen. 

Nieuwe startmotor plaatsen

Nu de oude startmotor weg is kan er een nieuwe startmotor in de buitenboordmotor geplaatst worden. Het is belangrijk dat de nieuwe startmotor het juiste type is en de juiste afmetingen heeft. Iedere startmotor heeft een nummer en deze kan je vaak vinden op een sticker op de behuizing. Daarnaast moeten de afmetingen passen in de motor. Er zijn veel verschillende motoren en allemaal hebben ze andere afmetingen. De startmotor moet passen bij de buitenboordmotor. 

De installatie van de nieuwe startmotor is hetzelfde proces als hierboven benoemd is, maar dan het omgekeerde. U schroeft eerst de nieuwe startmotor in de motor. Daarna kunt u de motor weer koppelen aan de accu. Let er wel op dat alle plekken schoon en corrosievrij zijn. Na de installatie kunt u de onderdelen nog invetten. Dit is een goede beschermingslaag tegen vocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *