De 6 stappen om een leraar te worden

Leraar worden in Nederland lijkt misschien een verwarrend, ontmoedigend proces, maar het krijgen van de juiste lerarenopleiding en het lesgeven in Nederland hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze zeven stappen zetten je op het pad om leraar te worden.

STAP 1: Onderzoek wat lesgeven inhoudt.

Lesgeven is een uitdagend maar lonend beroep dat van leraren vereist dat ze levenslang leren. Voordat u dit beroep gaat uitoefenen, moet u de vereisten, tijdsbesteding en voor- en nadelen van het beroep grondig onderzoeken om te bepalen of lesgeven geschikt voor u is. Praat met vrienden of familieleden die ervaring hebben met lesgeven en leer de nieuwste trends in het onderwijs kennen via e-nieuwsbrieven en andere bronnen, zodat u volledig begrijpt wat u gaat doen.

STAP 2: Beoordeel uw situatie.

Welk type opleiding en werkervaring heb je al? Heb je leservaring? Leraren hebben verschillende achtergronden. Zoek uit welke gebieden je het meest interesseren en bekijk je cv om te zien welk werk je in het verleden hebt gedaan met de vaardigheden die nodig zijn om les te geven.

STAP 3: Kies wat je wilt leren.

Bedenk welk type studenten en welk vak je wilt geven. Wil je lesgeven op de basisschool? Middelbare school? Speciaal onderwijs? U kunt later van gedachten veranderen, maar als u een idee heeft van waar u wilt eindigen, kunt u gemakkelijker en soepeler op weg naar het verkrijgen van uw lerarendiploma.

STAP 4: Voltooi het certificeringsproces.

De volgende stap om leraar te worden in Nederland is om te voldoen aan de basisvaardigheden en de vakbekwaamheidseisen. Sinds enkele jaren gelden er nadere vooropleidingseisen voor de Pabo. Dit betekent dat je moet voldoen aan toelatingseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. De kans is groot dat je nog niet (helemaal) voldoet aan alle eisen, tenzij je beschikt over een vwo- of hbo-diploma. Om aan te tonen dat je toch beschikt over de vereiste vakkennis, zul je een toelatingstoets moeten maken.

Met een mbo-diploma moet je toetsen maken voor alle drie de genoemde vakken. Met een havodiploma en eindexamen in een of meer van de betreffende vakken, hoef je voor dat (die) vak(ken) géén toelatingstoets meer te doen. Je havodiploma is dan voldoende. Voor de overige eventueel missende vakken moet je nog wel een toelatingstoets maken.

STAP 5: Theorie afronden en eerervaring opdoen

Hoewel de theorie in een lerarenopleiding belangrijk is, is het ook essentieel om praktijkervaring op te doen met lesgeven in een klaslokaal. Hierbij kunt u stage lopen bij bijvoorbeeld een basisschool. Ook is het belangrijk dat u de bekende wiscat oefentoets succesvol af rondt. U heeft drie kansen om deze rekentoets succesvol af te ronden. Mocht dit niet het geval zijn, dan bent u genoodzaakt om met de opleiding te stoppen.

Zodra u geslaagd bent voor uw examens voor lerarencertificering en voldoet aan de onderwijs- en diplomavereisten van studenten, moet u een formele aanbeveling indienen voor de referenties van uw voorbereidingsprogramma voor hogescholen, universiteiten of leraren. Veel studenten hebben ook een portfolio samengesteld om hun ervaring en bereidheid om les te geven te laten zien.

 

STAP 6: Vind een baan.

De sleutel tot het vinden van een baan is het onderzoeken van vacatures en het bepalen van uw ideale werkomgeving. Na het voltooien van een lerarenvoorbereidingsprogramma moet u een duidelijk gevoel hebben waar u les wilt geven, evenals een netwerk van collega’s in de onderwijsruimte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *