Automatisering in modelbouw

Tegenwoordig is er veel mogelijk binnen de modelbouw. Dit houdt voor vele de hobby interessant. Echter wat we vandaag gaan uitlichten is het populaire systeem van Faller wat ervoor zorgt dat modelbouw nog realistischer wordt. We hebben het natuurlijk over het Faller Car System.

Hoe werkt het?

Het Faller Car-systeem werkt eigenlijk heel eenvoudig: een verborgen (in-line) draad bevindt zich onder het wegdek en model auto’s op het wegdek bevatten een magneet, die vervolgens de route van de rijdraad volgt. De auto’s ontvangen geen stroom van de rijdraad, maar bevatten een batterij of batterijen die stroom leveren voor de elektromotor, en de auto’s bevatten ook een sturende vooras die anders is dan bij de standaard auto’s.

De auto’s volgen dus een vaste route die kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld door bruggen, tankstations, rotondes, enzovoort. Bij het installeren van een extra magneet op sommige auto’s, kun je ervoor zorgen dat de auto een andere route rijdt. Zo wordt de schakelaar geactiveerd bij het voertuig wanneer hij bij de bushalte is, waarna hij door specifieke route zal worden geleid. Dankzij het gebruik van sensoren, contacten en circuits heeft het systeem veel mogelijkheden.

Het bouwen

Het bouwen van een Faller Car System kan net zoals het bouwen van een modelspoorbaan, zo complex of eenvoudig worden gemaakt als je wilt. Er zijn bijvoorbeeld kant-en-klare delen van de weg die al een rijdraad hebben, met deze secties kunt je een goed pad krijgen zonder te hoeven zagen en frezen. Als je wensen hebt die niet kunnen worden gerealiseerd met behulp van standaard secties, of als je meer ontwerpvrijheid wilt hebben, dan kun je zelf een gleuf vrezen waarin de contactdraad vervolgens wordt ingebracht. Dit is mogelijk met behulp van een speciale snijder die Faller verkoopt. Ook kun je het zelf doen, door bijvoorbeeld een V te snijden met een stanleymes. Het gat stop je uiteindelijk dicht met vulmiddel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *