Weinig is zo vervelend als dat u last heeft van onverwacht urineverlies terwijl u zich in het openbaar bevindt. Het komt maar al te vaak voor bij zowel vrouwen als mannen. Meestal dient dit probleem zich aan na het veertigste levensjaar en kan het een zeer verhinderend effect hebben op uw leven. U kunt uit schaamte niet meer naar buiten durven. Het kan ook voorkomen dat het urineverlies aanvullende lichamelijke klachten bij u veroorzaakt.
Als uw urineverlies u belemmert in uw dagelijks leven en in uw bewegingsvrijheid, wordt het tijd om er iets aan te doen. Om een oplossing voor uw urineverlies te kunnen vinden, is het allereerst handig als het duidelijk voor u is waar uw urineverlies door wordt veroorzaakt. Urineverlies kan namelijk worden veroorzaakt door een grote verscheidenheid aan redenen. Daarnaast is urineverlies vaak het gevolg van een combinatie van factoren.
Vormen van urineverlies
Er zijn in grote lijnen drie soorten urineverlies te onderscheiden.
- Urineverlies stress/inspanning
- Urineverlies aandrang
- Overloop urineverlies
De meest voorkomende vorm van urineverlies is inspanningsincontinentie. Deze vorm kenmerkt zich door het verlies van druppeltjes, of scheuten urine tijdens inspanning, of andere redenen van interne druk. Als u bijvoorbeeld zware objecten optilt, kunt u bij deze vorm van urineverlies ook kleine beetjes urine verliezen. Deze vorm van urineverlies komt onder andere voor tijdens de zwangerschap, na een bevalling of tijdens de overgang. De reden hiervoor is dat de bekkenbodemspieren die onder andere gebruikt worden tijdens het ophouden van urine, verslapt zijn geraakt. Dit kan zowel van tijdelijke als van blijvende aard zijn. Wel is er een mogelijkheid om deze spieren te trainen, zodat het probleem verlicht, of in sommige gevallen zelfs verholpen kan worden.
Aandrangincontinentie komt voor bij vrouwen en mannen. De oorzaak van deze vorm is een overactieve blaas. Het is nog niet helemaal duidelijk wat ten grondslag ligt aan deze vorm van incontinentie. Mogelijk houdt het verband met een combinatie van overactieve blaasspieren en een verslapping, waardoor de spieren niet kunnen worden samengetrokken. Recent onderzoek wekte de suggestie dat het mogelijk wordt veroorzaakt doordat de hersenen onterecht het signaal dat u moet plassen doorsturen naar de blaas.
Wanneer de blaas te vol raakt, kan deze overlopen. In dit geval is dan sprake van overloop urineverlies, of overloopincontinentie. Dit wil niet per definitie zeggen dat u uw plas te lang heeft ingehouden. Deze vorm van urineverlies komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vaak houdt deze vorm verband met een vergrote prostaat. Wanneer dit gebeurt kan de blaas niet volledig worden geleegd, waardoor deze sneller overloopt. Een mogelijke oorzaak bij vrouwen met deze vorm van urineverlies is bijvoorbeeld een zwelling in de eierstokken. Ook komt deze vorm voor bij diabetespatiënten.
Wat te doen bij urineverlies?
Urineverlies treedt nooit zomaar op. Het is dan ook belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts wanneer het urineverlies zich voor het eerst aandient. Samen met uw arts kunt u kijken of u iets aan uw vorm van urineverlies kunt doen.
Aanpassingen in uw leefstijl kunnen soms wonderen verrichten met betrekking tot uw urineverlies. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat u veel drinkt. Dit klinkt wat tegenstrijdig, maar kan u echt helpen om uw blaas sterker te maken. Wanneer u te weinig drinkt kan uw blaas steeds kleinere hoeveelheden urine verwerken en moet u juist vaker naar het toilet.
Een andere tegenstrijdigheid is dat het aangeraden wordt voor mensen die last hebben van ongewild urineverlies dat zij niet te vaak naar het toilet gaan. Doen zij dit wel, dan raakt de blaas gewend aan het legen bij kleinere hoeveelheden urine. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat uw blaas maar hele kleine hoeveelheden urine aankan met als gevolg dat u letterlijk om de haverklap moet plassen.
Ook als er niets aan het urineverlies zelf kan worden gedaan, is het zonde als u door het leven gaat zonder een verlichtingsmiddel, zoals incontinentiemateriaal. Door gebruik te maken van dergelijk materiaal hoeft u zich niet meer oncomfortabel te voelen als er tijdens uw dagelijkse bezigheden urineverlies optreedt. Het incontinentiemateriaal van TENA Men absorbeert namelijk op zeer effectieve wijze de urine en zorgt er door middel van een top laag voor dat u er ook nog eens niets van voelt, of ruikt wanneer u urine bent verloren. U hoeft dus niet langer onnodig met gevoelens van schaamte rond te lopen, want niemand zal merken dat u gebruik maakt van incontinentiemateriaal.