Misschien ben jij al helemaal thuis in de beleggingswereld, maar wellicht is ook alles nieuw voor je. In dit artikel zul je meer lezen over wat een broker precies is en ook wat het beleggingsproduct ‘future’ precies inhoudt. Deze termen liggen in nauw verband met de beleggingswereld en hierover zul je meer lezen in dit artikel.
Een broker, wat is dat eigenlijk?
Als het gaat om beleggen, is een ‘broker’ een welbekende term. Een broker is namelijk één van de belangrijkste rollen als het gaat om de beleggingswereld. Als je deze ‘broker’ vertaalt naar het Nederlands, betekent dit ‘effectenmakelaar’.
Een broker dient eigenlijk als een tussenpersoon. Deze effectenmakelaars hebben toegang tot handel op de beurs en kunnen hiermee dus trades uitvoeren. Deze trades kun jij als zelfbelegger uitvoeren via een broker die deze direct kan uitvoeren op de beurs. Zij zijn dus werkzaam in opdracht van verschillende beleggers.
Een broker dus als een soort tussenpersoon die de koper en de verkoper nader bij elkaar brengen. Wat hij echter ook kan doen is het uithandelen op een beurs. Hij kan actief zijn op allerlei verschillende vlakken in de markt, dus hij is niet beperkt tot slechts één vlak. Zo kun je een broker vinden als het gaat om aandelen, maar ook als het obligaties of CFD’s betreft. Wat zij niet mogen doen is het zelf handelen op de markt, want hij mag geen belang hebben als het gaat om de richting van de beurs. Hij is er alleen maar om de inkomsten uit de commissies en transacties op te halen.
Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een broker
Als je een broker wilt kiezen, zijn er wel degelijk wat aspecten waar je op moet letten. Natuurlijk is het van belang om rekening te houden met de kosten, want er zit wel verschil in de prijs die een broker vraagt. Let hierbij ook op wat de broker aanbiedt. Sommige brokers bieden namelijk exclusief fysieke effecten aan, zoals aandelen, obligaties en ETF’s. Hiernaast bieden veel brokers ook derivaten aan, waarmee je de effecten zelf niet in hand hebt, zoals de eerdergenoemde brokers, maar handelt met contracten waarbij fysieke effecten ten grondslag liggen.
Aan de ene kant wil je dus een goedkope broker, maar aan de andere kant wil je wel een goed aanbod en moet je wel verzekerd zijn van de veiligheid van een broker. De veiligheid en betrouwbaarheid kun je achterhalen door altijd goed te onderzoeken of de broker goed staat aangeschreven en of jouw beleggingstegoeden wel op een veilige manier worden opgeslagen. Dit kun je onder andere checken bij CompareAllBrokers. Als je dit goed onderzoekt, voorkom je een hoop vervelende verrassingen.
Wat zijn futures?
Via deze website kun je ook achterhalen wat futures zijn. Een future is een derivaat en wordt ook aangeduid als termijncontract. In zo’ termijncontract stellen de koper en de verkoper vooraf een prijs en een tijdstip vast voor het desbetreffende financiële product. Een future wordt ook geschaald onder derivaten genoemd, wat betekent dat het zijn waarde ontleent aan de prijs van een ander product.