Alles over blockchain en dergelijke

Technologie ontwikkelt zich snel. Sneller dan wij, ons mensen, ons ontwikkelen. Dat is helemaal niet gek, aangezien er bij technologie geen emotie zit inbegrepen. Er wordt niet gekeken naar hoe iets iemand laat voelen. Dat is maar goed ook, want de financiële wereld houdt geen rekening met gevoel. Dat komt omdat er geld verdiend moet worden. Geld moet rollen en dat weet iedereen, maar nu is het tijd om voor jou het geld te laten rollen. Dit kunnen we onder andere voor elkaar krijgen door ons te verdiepen in bepaalde onderwerpen en er dan iets mee te doen. Neem bijvoorbeeld eens blockchain. Blockchain is een enorm mooie ontwikkeling en kan veel voor ons betekenen. Daar gaan we dan ook iets mee doen, en wel meteen. We vertellen je namelijk alles over de blockchain en dergelijke in deze blog. 

NFT en crypto

Allereerst is het goed om even in te gaan op de twee, in onze ogen, belangrijkste aspecten van de blockchain; NFT en crypto. Wat is NFT? NFT staat voor non-fungible token en is eigenlijk een virtueel plaatje dat geheel uniek is in zijn soort. Misschien denk je wel ‘maar dan kan ik toch een screenshot nemen? Dan heb ik hem toch ook?’, ja dat klopt. Je hebt dan het plaatje, maar wat je niet hebt is de échte waarde. De echte waarde zit hem namelijk in de koppeling van de gegevens aan het plaatje. Crypto is eigenlijk een verzamelnaam voor alle munten die zich bevinden op het blockchain netwerk. Elke munt heeft weer een andere waarde en andere eigenschappen, en sommige munten bevinden zich op hetzelfde netwerk en sommige hebben een eigen netwerk. Er zitten dus nogal wat verschillen in onderling en daarom is het lastig om er iets concreets over te zeggen.

De blockchain

Nu je iets over de twee meest belangrijke en veelvoorkomende dingen weet van blockchain, is het tijd om eens te gaan kijken naar blockchain zelf. Wat is het nu eigenlijk? Blockchain kun je zien als een hele grote database. Wat je je dan voorstelt bij een database, is meestal dat je denkt aan een grote opslag op een plek. Dat is bij blockchain niet het geval. Het bestaat uit het geheel van transacties en dat betekent dat er bij elke transactie weer een nieuw stukje aan de blockchain wordt toegevoegd. Daarnaast moet je je goed bedenken dat alles dus decentraal is, niet door één partij wordt beheerd maar door iedereen die het gebruikt en dat een blockchain bestaat uit allemaal codes en allerlei gegevens. 

Smart contracts

Dan nog smart contracts. Dit zijn slimme, virtuele contracten op de blockchain die onder andere de gegevens bevatten van een NFT en haar eigenaar. Dit is dus een deeltje dat de afspraken tussen twee partijen bevat. Het bevat alle gegevens en die kunnen ook worden ingezien, maar niet worden veranderd. Daarnaast wordt het contract automatisch uitgevoerd en is er dus geen tussenpersoon nodig. Hoe handig is dat? Daar kijken banken wat anders tegenaan, maar dat is logisch. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *