Aanslag op je tong, wat doe je eraan?

Heb jij last van een witte aanslag op je tong en wil je weten hoe dit komt? Dat kan met een aantal factoren te maken hebben. Het is in ieder geval een teken van een ongezonde mond, daarom is het belangrijk om hier wat aan te doen. Hoe je dit het beste aanpakt, lees je in deze blog.

De structuur van de tong

De tong bevat papillen, dit zijn kleine bultjes met een zenuwuiteinde. Dit veroorzaakt het ruwe oppervlak op je tong. Elke tong is natuurlijk anders, dus de ene tong is wat ruwer dan de andere. Zitten er veel groeven en spleten op je tong? Dan kunnen bacteriën zich hier gemakkelijker nestelen dan bij een gladdere tong. Hoe ruwer je tong is, hoe meer kans je hebt op bacteriegroei op je tong. Houd daarom je tong schoon met de middelen die hiervoor gediend zijn, zoals een tongschaper.

Vermijd verzorgingsmiddelen met sodium lauryl, chloorhexidine of alcohol

Een tong met witte aanslag wordt ook wel een beslagen tong genoemd. Je voorkomt een beslagen tong door te letten op verzorgingsmiddelen die de stoffen alcohol, sodium lauryl sulfaat of chloorhexidine bevatten. Sodium lauryl sulfaat is een stof die ervoor zorgt dat je tandpasta goed schuimt. Deze middelen zorgen ervoor dat je mond en tong uitdroogt. Een droge mond en tong kan gaan irriteren, waardoor je vervolgens wondjes kunt krijgen in de slijmvliezen. Deze wondjes zijn de ideale plek voor bacteriën. Let er daarom goed op dat wanneer je snel last hebt van een droge mond of tong, dat je mondverzorgingsmiddelen koopt zonder deze stoffen.

Voorkom een zure mondholte

Ieder lichaam heeft een bepaalde zuurwaarde, voor iedereen is dit anders. Dit wordt ook en de pH-waarde genoemd. Je speeksel heeft ook een pH-waarde, deze ligt gemiddeld rond de 6,5. Heb je een lage pH-waarde? Dan is de zuurgraad in je mond hoger dan iemand die en hogere pH-waarde heeft. Een zure mondholte kan leiden tot een verhoging van de groei van bacteriën in je mond. Een lage pH-waarde ontstaat door het nuttigen van te veel suiker, alcohol, maar ook door roken. Met gezonde voeding, zoals groente en fruit, kun je de pH-waarde weer verlagen.

Witte aanslag kan dus te maken hebben met een aantal factoren. Wil je meer mondzorgtips lezen? Kijk dan eens op https://www.vraagdetandarts.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *